Kumpi kuluttaa enemmän energiaa – autoilu vai kävely?

with 1 kommentti

kuva-elias-carlsson-unsplash

Jari "Bull" Mentula käveli baariin. Hippi otti taksin. Tässä klassisessa asetelmassa meitä kiinnostaa vain yksi kysymys:

Kumpi kulutti enemmän energiaa?

Jari Mentula on ammattilaiskehonrakentaja. Mentulan keho painaa Wikipedian mukaan kilpailukauden ulkopuolella noin 140 kg. En ole kaveria tavannut, mutta kovaa työtä tekevää yrittäjää on pakko arvostaa.

Bull syö paljon. Huippuunsa viritetty kroppa vaatii ruokaa. Lihasten kasvattamiseksi Mentulakin syönee massaa kasvattaessaan reilusti yli tarpeensa. Lihastohtori-blogissa sopivaksi ylisyömiseksi on arvioitu esimerkiksi 500 kilokaloria (kcal) päivässä, joten käytetään sitä tässä laskelmassa.

Jos Bull päättäisi rutistaa ruokansa öljyksi

Peruskulutus on sekin komeaa. Koska Jari Mentula viettänee noin nelisen tuntia päivässä kuntosalilla, koska mies on iso, ja koska urheilun intensiteetti lienee kova, sanotaan että kilokaloreita menee päivässä esimerkiksi 4h treeniin, 12h työhön ja vapaa-aikaan sekä 8h nukkumiseen yhteensä karkeat 5500 kcal. 

Kokonaiskulutus näillä nyrkkiarvioilla on, että Mentulan ammattikehonrakentajan kroppa kuluttaa noin 6000 kcal eli noin 7 kWh energiaa päivässä. Normaali 80 kg kukkakeppi kuluttaa päivässä luokkaa puolet tästä.

7 kWh on sama määrä energiaa, kuin vajaassa litrassa bensaa. Jos Bull päättäisi rutistaa ruokansa kouriensa välissä suoraan öljyksi - mikä kuulostaa mahdolliselta - pääsisi hän syömällään energialla perus Opelilla noin 5 km matkan Nekalan salilta Pyynikinrantaan ja takaisin - joka päivä.

Tässä alkaa jo olla niin monta muuttujaa, että on aika tarkastaa onko 7 kWh päivässä sinne päinkään oikea arvio. Kirjassa Sustainable energy without the hot air professori MacKay arvioi, että päivittäinen energiankulutus on 80-kiloiselle kaverille noin 4 kWh per päivä. Mentulan tapauksessa energiaa kuluisi siis 140kg edestä eli noin 6,5 kWh/päivä. Oikealla hehtaarilla ollaan!

Kuusi ja puoli kiloa päivässä

Taru ei kuitenkaan lopu tähän. Mentula sanoo syövänsä lähinnä perinteistä ruokaa, kuten kanaa ja raejuustoa. Vedetään hieman mutkia suoriksi ja sanotaan, että miehen ateriat koostuvat täysin näistä aineksista.

Ruoan tuotannossa on hävikkiä. Esimerkiksi yhtä parikiloista broileria varten broilerille pitää syöttää reippaasti enemmän kuin pari kiloa rehua sen elinaikana. Tämä on helppo ymmärtää. Yhtä kananlihakiloa kohden kuluu noin 10 kWh energiaa. Kilossa kananrintaa on energiaa noin 1,20 kWh, mistä ei siitäkään kaikki imeydy elimistöön. Lihan tuotanto on siis energiana tarkasteltuna tehotonta toimintaa. Juuston tekeminen haaskaa vielä enemmän energiaa kuin kanan tuotanto: kilo tavallista juustoa vaatii noin 15 kWh energiaa. 

Jari "Bull" Mentulan kokoinen kroppa syö 7 kWh eli noin 6020 kcal kanaa ja raejuustoa. Jos kulutuksen kattaa pelkästään näillä 50-50-jaolla, tulee päivittäin syödä 3,6 kg rasvatonta raejuustoa ja 2,8 kg kanan rintafilettä - joka päivä. Tällaisen ruokavalion ylläpito kuluttaa tuotantopäässä 82 kWh energiaa.

Alla esimerkkejä eri ruoka-aineiden energiaintensiivisyydestä:

Ruoan-energia

Lähde: The Oil drum

Hölkkäävä lihansyöjä kuluttaa enemmän

Palataan tilanteeseen, jossa Mentula kävelee baariin. Tällainen kevyehkö rasitus kuluttanee isolla miehellä aiemmin mainittuun verraten kenties 200 kcal tunnissa, jos Bull kävelee rauhakseltaan. Rauhallinen kävely voisi olla nopeudeltaan noin 4 km/h. Näin ollen Bull kuluttaisi noin 50 kcal/km. Kävely on kuitenkin melko hidasta - juosten oltaisiin jo perillä?

Jos Bull kiihdyttäisi 140 kg lihasmassansa reippaaseen 10 km/h hölkkään ja kuluttaisi tässä vauhdissa esimerkiksi 1000 kcal/h eli reippaasti enemmän kuin salilla, saataisiin kilometrikulutukseksi sama 100 kcal/km. Tämä tekee karkeat 0,116 kWh/km.

Muistetaan kuitenkin, että Mentulan energiantarve täytyy tyydyttää huonolla hyötysuhteella broileritiloilla ja maitofarmeilla. Jokaista kanan rintafilekaloria kohden täytyy kuluttaa melkein kahdeksan kaloria tuotannossa mm broilerien ruokinnassa. Näin ollen todellinen hölkkäävän lihansyöjä-Mentulan energiajalanjälki on luokkaa 0,9 kWh/km. Kävellen Bull jää puoleen tästä - noin 0,45 kWh/km.

Hippi ottaa taksin

65-kiloinen hippi päättää heittää elämän risaiseksi, laittaa uuden vaihteen silmään ja ottaa taksin. Pieni kyytiläinen ei juuri taksin kulutusta lisää, joten oletetaan taksin kulutukseksi jo perinteeksi muodostunut 7 litraa satasella eli 0,7 kWh/km.

Lisäksi hippi kuluttaa itse energiaa, vaikkakin mitättömän vähän Mentulaan nähden. 65-kiloinen henkilö selviää hengaillen noin 80 kcal kulutuksella per tunti, kun Bull kuluttanee luokkaa tuplasti energiaa ihan vain hengittäessään umpiunessa. Hippi syönee lähinnä kasviksia, joiden energiatehokkuus on erittäin hyvä. Yhtä kilokaloria kasviksia kohti voidaan arvata kuluvan ehkä kaksi kilokaloria tuotantovaiheessa. Voidaan arvioida, että hipin päivän kokonaiskulutus jää jonnekin 1800 kcal eli 2 kWh:n paikkeille verrattuna kehonrakentajan 7 kWh:iin.

Hipin taksi ajaa kohti baaria 50 km/h. Bull hölkkää samaan suuntaan suurelle miehelle uskomattomalta kuulostavaa neljän tunnin maratonvauhtia. Kumpi kuluttaa enemmän energiaa?

Hippi kuluttaa 0,7 kWh/km, kun Mentula kuluttaa 0,9 kWh/km. Näin ollen on todistettu, että 140-kiloisen vain ja ainoastaan lihaa ja vähärasvaista juustoa syövän kehonrakentajan itseasiassa kannattaa kulkea matkansa autolla mieluummin kuin juosten. Toisaalta voidaan myös nähdä, että jopa Jari "Bull" Mentulan äärimmilleen kärjistetyssä tapauksessa autoilu kuluttaa enemmän energiaa kuin kävely. 

 


Lähteet:

Wikipedia: Jari "Bull" Mentula
https://fi.wikipedia.org/wiki/Jari_Mentula

"70 kiloa painava nainen kuluttaa tunnissa kuntosalilla 790 kJ / 190 kcal ja 80 kiloinen mies 960 kJ / 230 kcal."
Jos lasketaan Bull Mentulan kulutus tuplana, koska mies on iso ja intensiteetti oletettavan kova, saadaan 600 kcal eli 0,70 kWh tunnissa. Koska Jari Mentula viettänee noin nelisen tuntia päivässä kuntosalilla, koska mies on iso, ja koska urheilun intensiteetti lienee kova, sanotaan että kilokaloreita menee päivässä esimerkiksi 4h * 600 kcal treeniin + noin arviolta 12h * 200 kcal tunnissa muuhun tekemiseen. Yöllä Mentula kasvattaa lihaksia kenties noin 8h * 150 kcal tunnissa kulutuksella.

"Vertailun vuoksi mainittakoon, että 70 kiloa painava nainen kuluttaa tunnissa levossa ollen tai nukkuen 270 kJ / 65 kcal, TV:tä katsellen 330 kJ / 80 kcal ja siivoamalla 670 kJ / 160 kcal - ja vastaavissa toimissa 80 kiloinen mies kuluttaa tunnissa 310 kJ / 75 kcal, 420 kJ / 100 kcal ja 790 kJ / 190 kcal. "
http://www.tohtori.fi/

Paljon arvostamani kirja Sustainable energy without the hot air (MacKay) kertoo, että keskimääräinen brittiläisen ruokavaliossaan saama kWh energiaa on kuluttanut tuotantovaiheessaan noin 6 kWh energiaa.
http://www.withouthotair.com/

"Miespuolisen treenaajan olisi hyvä saada kaloreita n. 500 kcal vuorokaudessa yli kulutuksen" http://kehonrakennus.net/ravinto/

"...kun tavoitteena on lihasmassan kasvun maksimointi, niin käytännön tieto on osoittanut korkealla energiansaannilla ja kulutuksella oleville kehonrakentajille sopivan proteiinin määrän lähtökohtaisesti olevan n. 2,5 g per painokilo"
https://lihastohtori.wordpress.com/2012/

"...suositeltava plussakaloribulkkaus noin 80-kiloiselle miehelle voisi olla esimerkiksi 3-6 viikon jakso n. 500 ylimääräistä kilokaloria vuorokaudessa."
https://lihastohtori.wordpress.com/2012/

Tarkastin arvioni Mentulan kävely- ja hölkkäkulutuksista netistä löytyneellä kalorilaskurilla. Sen mukaan 180 cm pitkä ja 140 kg painava Mentula kuluttaisi 4 km/h kävelyvauhdilla noin 300 kcal/h ja 10,8 km/h juostessaan noin 1020 kcal/km. Jälleen ollaan oikealla hehtaarilla, joten tarkkuus riittänee tähän esimerkkiin.
http://www.laskurini.fi/terveys/kalorilaskuri

Ravintoaineiden energiasisältöjä. Esimerkiksi kilossa kananrintaa on energiaa noin 1031 kcal eli 1,20 kWh.
http://www.fineli.fi/food

Kiva tietää: tyypillisesti viljantuotannon energiasuhde on Suomessa 3-5, eli jonkin verran maissiesimerkkiä huonompi.
http://www.energia-akatemia.fi/

Eri ruoka-aineiden energiankulutuksia tuotantovaiheessa yhtä kiloa kohden:
http://www.theoildrum.com/

Yksi kilokalori (kcal) = 0,0011622222 kWh
Google

Haluatko tuoreet tekstit suoraan sähköpostiisi?