TUOMAS

Olen Tuomas, kavereiden kesken Tumu. Kirjoitan, puhun ja elän energiasta. Tällä hetkellä vedän 6Aika Energiaviisaat kaupungit -hanketta Tampereen kaupungin organisaatiosta käsin. Hanke päättyy vuoden 2020 loppuun. Koulutukseltani olen energiatekniikan ja -talouden diplomi-insinööri.

Aloin kirjoittaa, koska se on minulle luonnollinen tapa jäsennellä asioita, olla luova ja haastaa itseäni ja muita.

Olen kotoisin Pyhäjärveltä Pohjois-Pohjanmaalta pesäpallon, jääkiekon ja painin parista. Kauhajoella käydyn lukion jälkeen opiskelin Tampereen teknillisessä yliopistossa voimalaitos- ja polttotekniikkaa sekä yritysviestintää. Wienin teknillisessä yliopistossa sain herätyksen tutkia globaalin energiatalouden haastavia kysymyksiä.

Kansainvälinen näkökulma energia- ja ilmastoasioihin on äärimmäisen tärkeä. Se mikä toimii Suomessa ei välttämättä sellaisenaan toimi muualla - ja toisinpäin. Erilaisuudesta huolimatta ilmastonmuutosta vastaan taistellaan yhdessä.


PALKITTU DIPLOMITYÖ

Lopputyöni palkittiin vuoden 2014 Suomen parhaana lopputyönä energiatalouden saralla. Selvitin työssäni, mitkä tekijät vaikuttavat älykkäiden sähköverkkojen investointeihin. Miksi Italiassa akkuteknologiaa kokeiltiin paljon ennen Suomea? Entä onko Saksan energiewende ajamassa vahvasti myös älykkäiden sähköverkkojen kehitystä? Tein työn ABB:lle.

Kuva: Olli Häkämies

Kuva: Olli Häkämies // Tiedote: ABB Oy

Raati arvioi työtä mm näin: "Työstä teki kiinnostavan sen syvyys ja monipuolisuus. Työ oli erittäin huolellisesti tehty ja aihe perinpohjaisesti tutkittu." 

Lopputuloksena päädyin ehdottamaan erilaisia mekanismeja Suomen lainsäädäntöön, joilla älykkään sähköverkon kehitystä Suomessa voidaan edistää. Jos haluat vilkaista työtä tarkemmin, se löytyy Tampereen teknillisen yliopiston sivuilta.


ENERGIALÄHETTILÄS

Viime vuosina olen mm. heittäytynyt lentokoneesta energia-alan työni vuoksi. Energialähettilään pesti oli mahtava kokemus, joka auttoi näkemään millainen määrä mahdollisuuksia meillä on tarjolla energiateknologian saralla!

Elämänfilosofiaani raottaa tämä lyhyt rentohenkinen video, joka kuvattiin Pop Up Pohjanmaan markkinointia varten kesäkuussa 2015.

Jos haluat selata varsinaisia Energialähettiläs-videoita, niitä lötyy EnergyVaasan Youtube-kanavalta. Tästä taas pääset suoraan ensimmäiseen Energialähettiläs-videooni, mikäli sinua kiinnostaa nähdä missä kaikkialla pääsin 12 viikon pestini aikana energia-alaan tutustumaan. Huikeita aikoja olivat nuo! Nyt siirrytään kuitenkin jo eteenpäin.


BLOGI

Haluan tuoda esiin huomioita, jotka auttavat ymmärtämään mikä energiakeskustelussa on suurta ja merkityksellistä, ja minkä taas voi jättää vähemmälle huomiolle - mahdollisimman puolueettomasti. Tämän blogin sisältö kuvastaa omia näkemyksiäni, eikä ole millään tavalla
kytköksissä työnantajaani.

 

Blogissani yritän pitää mielessä nämä kolme ajatusta:

 

1 - YMMÄRRETTÄVÄ KESKUSTELU

On tärkeää, että suomalainen energiakeskustelu perustuu faktoihin. Tunne taas on olennainen osa omantunnon kysymyksiä. Joskus on joku sanonut, että tiedolla ihminen perustelee asiat, jotka hän on jo tunteella päättänyt. Silti tutkittu tieto täytyy saada päärooliin suuria yhteiskunnallisia päätöksiä tehtäessä! Hyvistäkään perusteluista ei kuitenkaan ole hyötyä, ellei kukaan ymmärrä ammattislangia, jargonia. Ei hätää, koska minä tulkkaan!

2 - KOKOLUOKAT

Varpaita nipistelee... Pihistelet suihkuveden lämmityksessä värjöttelemällä kylmässä suihkussa. Tässä sitä energiaa säästyy! Mutta paljonko? Pienikin hyvä teko auttaa, mutta pienet asiat eivät saa viedä huomiota asioilta, joilla todella on merkitystä. Toisaalta pienikin voi olla suurta, jos se on käytössä kaikilla jatkuvasti!

 

3 - PUOLUEETTOMUUS

Ihminen voi kiivaasti vastustaa jotain tiettyä energiantuotantomuotoa, tai sydämmellään kannattaa toista. Päättäjien (ja meidän, jotka päättäjät valitsemme) tehtävä on kuitenkin katsoa kokonaisuutta siten, että energiasuunnitelmassamme on järkeä. Tavoitteen on oltava ekologisesti, sosiaalisesti ja kansantaloudellisesti kestävä ja tavoitteen on perustuttava tutkittuun tietoon. Ennen kaikkea on oltava puolueeton ja uskallettava myös muuttaa vanhoja käsityksiä, kun sen paikka on.


TILAA MINUT PUHUJAKSI

Minä puhun. Jos sinulla olisi mielenkiintoinen nuorisolle suunnattu tilaisuus, mutta ette voi maksaa siitä palkkiota, laita minulle silti kyselyä, niin katsotaan, miten saadaan homma sumplittua.

 

1 - PUHEENVUORO

Puhun työkseni. Valmistaudun, selvitän ja olen läsnä. Osaamistani ovat erityisesti energiaan liittyvät aihepiirit, mutta puhun mielellään myös motivaatiosta sekä oman suunnan löytämisestä.

 

2 - KOULUTUS, KIRJOITUS

Minulla on laaja perusymmärrys energiajärjestelmästä ja energiamarkkinoista. Räätälöin koulutuspaketin sinun tarpeidesi mukaan. Saat parhaan hyödyn organisaatiollesi, kun lataatte ensin ilmaisen oppaani (linkki energiaoppaaseen) ja valitsemme yhdessä teidän tarpeisiinne sopivan koulutuskokonaisuuden. Esimerkiksi uusiutuvan energian lisäämisen haasteet ja mahdollisuudet on minulle mieleinen aihe. Kirjoitan ja nostan mielelläni esiin uusia näkökulmia kestävästä, älykkäästä energiamaailmasta. Kirjoituskielenä voi olla suomi tai englanti, muille kielille voin toimittaa käännetyn tekstin eri maksusta.

 

3 - JUONNOT JA MODEROINTI

Olen vetänyt kymmeniä tilaisuuksia, joissa vahvuuksiksini on noussut rento mutta jämäkkä esiintyminen. Tilaisuuden rytmitys ja aikataulutus on tärkeää, jotta tilaisuus kokonaisuutena onnistuu. Olen luonteva ja nopeasti reagoiva, tilaisuuden luonteeseen mukautuva persoona. Olen laajasti kiinnostunut eri aihepiireistä, mutta luonnollisesti kykenen haastamaan panelisteja parhaiten ympäristö-, energia- sekä teknologia-aiheissa.

Kysy tarjous. Teen kaikki työni täydellä tyytyväisyystakuulla.


 

 

DISCLAIMER

Voi olla että tarkkaavaisuudesta huolimatta kirjoituksiini eksyy mukaan virhe, tai et muuten ole kanssani samaa mieltä. Toivoisin, että tällöin jätät kommentin tai otat yhteyttä. Yhteystietoni ovat sivun alalaidassa.

Keskustelu on ainoa tie parempaan lopputulokseen! Kiitos kun luet blogiani!

Parhain terveisin,

TUMU