TUOMAS

Olen Tuomas, kavereiden kesken Tumu. Kirjoitan, puhun ja elän energiasta. Tällä hetkellä teen väitöskirjaa Tampereen yliopistossa Sähkötekniikan laitoksella Maj ja Tor Nesslingin säätiön rahoituksella. Aimmin toimin projektipäällikkönä Tampereen kaupungilla sekä erilaisissa myynnin tehtävissä ABB:llä. Koulutukseltani olen energiatekniikan ja -talouden diplomi-insinööri.

Aloin kirjoittaa, koska se on minulle luonnollinen tapa jäsennellä asioita, olla luova ja haastaa itseäni ja muita.

Olen kotoisin Pyhäjärveltä Pohjois-Pohjanmaalta pesäpallon, jääkiekon ja painin parista. Kauhajoella käydyn lukion jälkeen opiskelin Tampereen teknillisessä yliopistossa voimalaitos- ja polttotekniikkaa sekä yritysviestintää. Wienin teknillisessä yliopistossa sain herätyksen tutkia globaalin energiatalouden haastavia kysymyksiä. Olen työskennellyt lyhyen komennuksen verran Aucklandissa Uudessa-Seelannissa.

Kansainvälinen näkökulma energia- ja ilmastoasioihin on äärimmäisen tärkeä. Se mikä toimii Suomessa ei välttämättä sellaisenaan toimi muualla - ja toisinpäin. Erilaisuudesta huolimatta ilmastonmuutosta vastaan taistellaan yhdessä.


PALKITTU DIPLOMITYÖ

Lopputyöni palkittiin vuoden 2014 Suomen parhaana lopputyönä energiatalouden saralla. Selvitin työssäni, mitkä tekijät vaikuttavat älykkäiden sähköverkkojen investointeihin. Miksi Italiassa akkuteknologiaa kokeiltiin paljon ennen Suomea? Entä onko Saksan energiewende ajamassa vahvasti myös älykkäiden sähköverkkojen kehitystä? Tein työn ABB:lle.

Kuva: Olli Häkämies

Kuva: Olli Häkämies // Tiedote: ABB Oy

Raati arvioi työtä mm näin: "Työstä teki kiinnostavan sen syvyys ja monipuolisuus. Työ oli erittäin huolellisesti tehty ja aihe perinpohjaisesti tutkittu." 

Lopputuloksena päädyin ehdottamaan erilaisia mekanismeja Suomen lainsäädäntöön, joilla älykkään sähköverkon kehitystä Suomessa voidaan edistää. Jos haluat vilkaista työtä tarkemmin, se löytyy Tampereen teknillisen yliopiston sivuilta.


ENERGIALÄHETTILÄS

Olen mm. heittäytynyt lentokoneesta energia-alan työni vuoksi. Energialähettilään pesti oli mahtava kokemus, joka auttoi näkemään millainen määrä mahdollisuuksia meillä on tarjolla energiateknologian saralla!

Elämänfilosofiaani raottaa tämä lyhyt rentohenkinen video, joka kuvattiin Pop Up Pohjanmaan markkinointia varten kesäkuussa 2015.

Jos haluat selata varsinaisia Energialähettiläs-videoita, niitä lötyy EnergyVaasan Youtube-kanavalta. Tästä taas pääset suoraan ensimmäiseen Energialähettiläs-videooni, mikäli sinua kiinnostaa nähdä missä kaikkialla pääsin 12 viikon pestini aikana energia-alaan tutustumaan. Huikeita aikoja olivat nuo!


BLOGI

Haluan tuoda esiin huomioita, jotka auttavat ymmärtämään mikä energiakeskustelussa on suurta ja merkityksellistä, ja minkä taas voi jättää vähemmälle huomiolle - mahdollisimman puolueettomasti. Tämän blogin sisältö kuvastaa omia näkemyksiäni, eikä ole millään tavalla kytköksissä työnantajaani.

 

Blogissani yritän pitää mielessä nämä kolme ajatusta:

 

1 - YMMÄRRETTÄVÄ KESKUSTELU

On tärkeää, että suomalainen energiakeskustelu perustuu faktoihin. Tunne taas on olennainen osa omantunnon kysymyksiä. Joskus on joku sanonut, että tiedolla ihminen perustelee asiat, jotka hän on jo tunteella päättänyt. Silti tutkittu tieto täytyy saada päärooliin suuria yhteiskunnallisia päätöksiä tehtäessä! Hyvistäkään perusteluista ei kuitenkaan ole hyötyä, ellei kukaan ymmärrä ammattislangia, jargonia. Ei hätää, koska minä tulkkaan!

2 - KOKOLUOKAT

Varpaita nipistelee... Pihistelet suihkuveden lämmityksessä värjöttelemällä kylmässä suihkussa. Tässä sitä energiaa säästyy! Mutta paljonko? Pienikin hyvä teko auttaa, mutta pienet asiat eivät saa viedä huomiota asioilta, joilla todella on merkitystä. Toisaalta pienikin voi olla suurta, jos se on käytössä kaikilla jatkuvasti!

 

3 - PUOLUEETTOMUUS

Ihminen voi kiivaasti vastustaa jotain tiettyä energiantuotantomuotoa, tai sydämmellään kannattaa toista. Päättäjien (ja meidän, jotka päättäjät valitsemme) tehtävä on kuitenkin katsoa kokonaisuutta siten, että energiasuunnitelmassamme on järkeä. Tavoitteen on oltava ekologisesti, sosiaalisesti ja kansantaloudellisesti kestävä ja tavoitteen on perustuttava tutkittuun tietoon. Ennen kaikkea on oltava puolueeton ja uskallettava myös muuttaa vanhoja käsityksiä, kun sen paikka on.

 

Minut voi tilata puhujaksi, moderaattoriksi tai konsultiksi  energia-aiheeseen liittyviin tehtäviin.
Ota yhteyttä niin katsotaan voinko auttaa: 044 525 2409.