Tänä keväänä näyttäisi alkavan varsinainen energian pientuotannon buumi, ainakin jos uskoo maaliskuista Hesarin artikkelia. Otsikko "Aurinkopaneelit tekevät läpimurtoa kotitalouksiin..." on toki rohkea, mutta ei anneta sen häiritä. Sanojen lisäksi viime päivinä on nimittäin nähty myös tekoja, kun tulli ilmoitti sähkön pientuotannon verotuksen helpottumisesta 1.5.2015 alkaen.
Verovapaata pientuotantoa keskisuurille yrityksille
Käytännössä Tullin ilmoittama muutos tarkoittaa, että sinä ja minä voimme nyt asentaa omaa sähköntuotantoa aina 100 kVA saakka, eikä tuotetusta energiasta tarvitse maksaa sähköveroa. Käytännössä kotitalouksien asemaa tämä ei paranna, sillä aiempi raja 50 kVA oli sekin huomattavasti suurempi kuin normaalisti kotitalouksiin asennettavat noin 2-10 kVA kokoiset laitokset. Sen sijaan suurempien liikehuoneistojen ja esimerkiksi julkisten rakennusten osalta muutos käytännössä mahdollisti investointien kokoluokan tuplaamisen, vai enemmänkin? Samalla pientuotannon investointeja jarruttanut epävarmuus lieveni.
Sattumalta ja aiheeseen ohuesti liittyen tuo tehon raja 100 kVA on muuten noin sama kuin pakasta vedetyn 1,4 litraisen turbo-Opelin maksimiteho. Onko se sitten paljon vai vähän? Tähän en osaa vastata. Ei muuten kannata hämääntyä tuosta kVA:sta eli kilovolttiampeerista. Se on tämän blogin näkökulmasta sama asia kuin tutumpi kW eli kilowatti.
Verovapaus koskee kaikkia sähköntuotantomuotoja
Pelkkä maksimiteho (nimellisteho) ei tietystikään kuvaa hyvin esimerkiksi tuulivoimaloiden tuottaman energian määrää, sillä ne pyörivät vain suotuisissa tuuliolosuhteissa. Suuret tuulivoimalat tuottavatkin energiaa keskimäärin noin 25-35% teoreettisesta maksimistaan vuoden aikana. Tämä täytyy ottaa huomioon laskelmia tehdessä. Aurinkovoiman osalta keskimääräinen tuotanto on noin 10% maksimista. Uusi lakimuutos ei erittele energian tuotantomuotoja.
Edellä mainitun huomioiden Tulli on ollut kaukaa viisas ja määrittänyt 100 kVA teholle toisen raja-arvon: tuotetun energian määrän. Yli 100 kVA tehoinen laitos on vapautettu sähköverotuksen velvollisuuksista, jos se tuottaa alle 800 000 kWh energiaa vuodessa. Tämä energiamäärä vuodessa tarkoittaa 2192 kWh päivässä, eli noin 62 yksin työmatkansa autoilevan suomalaisen tarvitseman energiamäärän joka päivä.
Turbo-Opel vastaan 2,5 Honda Monkeytä -esimerkki
Nykyisen yhteiskäyttöautoni teho on luokkaa 70 kW. Mikäli moottorin liittäisi suoraan generaattoriin, joka tuottaisi sähköä 95% hyötysuhteella, autoa pitäisi käyttää täydellä teholla yhtä mittaa melkeinpä kaikki vuoden 8760 tuntia, jotta tuo 800 000 kWh:n raja menisi rikki. Jos taas käyttäisin autoa täysillä vain 12 tuntia joka päivä vuoden ajan, aamu yhdeksästä ilta yhdeksään, olisi keskimääräinen teho noin 35 kW ja tuotettu energia puolet sallitusta. Näin ollen tehoa voisi kasvattaa.
Eri energiantuotantomuodoilla on eri kokoluokan keskimääräiset tehot. Siksi laskin minkä tehoisia laitoksia tämän uuden lakimuutoksen myötä verkkoon saa verottomasti liittää. Tuosta saat vapaasti käyttöösi osviittaa mikäli harkitset oman konserttisalisi sähköistämistä.
Pientuulivoiman osalta oli erityisen hankalaa löytää todennettuja tuotannon lukuja, joten oheinen arvio on tehty (tietysti) 2,5 kertaa Honda Monkeyn tehoiselle 4 kW voimalalle kahdella eri tuulennopeudella. jotka ovat rannikkoalueella tuuliatlaksesta arvioituna mahdollisia parinkymmenen metrin korkeudessa. Pientuulivoimaloiden mastot ovat Motivan mukaan 5-30m korkeita, esimerkkivoimaloilla 18m. Skaalasin siis surutta ylöspäin. Tuossa vielä graafinen esitys samoista luvuista.
Huom! Laske oman kohteesi osalta tarkemmin jos aiot oikeasti investoida pientuulivoimaan. Tämä on suuntaa antava arvio maksimitehon suuruudesta. Alla oletukset ja maksimitehot, joilla pitäisi pysyä verottomuuden rajalla.
Mikäli mielihaluja yli 100 kVA laitoksiin löytyy on hyvä huomata, että tuon 800 000 kWh:n rajan ylittäminen johtaa sähköverovelvollisuuteen kyseisen vuoden koko tuotannon osalta. Sähköveron suuruus on noin 2,8 senttiä per kWh, eli mikäli tulkitsen lakia oikein 800 001 kWh:n tuottaminen toisi 22 350 euroa mätkyjä. Varovasti sen energiantuotannon kanssa!
Esimerkiksi aurinkosähkölaitoksen teho voisi siis olla jopa luokkaa 900 kVA (kW), ennen kuin tuotetun energian raja tulee vastaan. Entinen raja oli 50 kW, eli sähköverosta vapautetun aurinkoenergiatuotannon maksimiteho 18-kertaistuu nyt toukokuun alusta! Tällä hetkellä Suomen suurin verkkoon liitetty laitos on Helenin 340 kW laitos, joten uuden lain myötä investoijat voivat harkita kolme kertaa suurempia laitoksia kuin tähän mennessä on rakennettu.
Lähteet:
"Itse tuotetusta aurinkosähköstä ei tarvitse maksaa sähköveroa eikä verkkomaksua."
http://www.hs.fi/kotimaa/
Mistä lakimuutoksessa on kysymys? Sähkön pientuotannon verohöllennys vauhdittaa lähienergiainvestointeja.
http://www.lahienergia.org/
Sähkön pientuotannon verotus helpottuu toukokuun alussa.
http://www.tulli.fi/fi/tiedotteet/
4 kW pientuulivoimalan tiedot.
http://www.finnwind.fi/tuulivoimala
Tuuliatlas. Hieno palvelu.
http://tuuliatlas.fmi.fi/fi/
Suomen suurimmat aurinkovoimalaitokset listattuna.
http://www.aurinkoenergiaa.fi/
Sähköveron suuruus kotitalouksille on 2,79372 senttiä kilowattitunnilta (alv 24 %).
http://www.elenia.fi/sahko/sahkovero
PIen-CHP:n tekniset tiedot. CHP-laitos tuottaa sähkön lisäksi lämpöä.
http://www.ekogen.fi/tuotteet.html