Ruoan energiatehokkuus – mieti mitä syöt

with Ei kommentteja

Kuva Sonja Langford Unsplash

Tein hetki sitten ajatusleikin siitä, kuinka paljon energiaa tamperelainen kehonrakentaja Jari "Bull" Mentula kuluttaa kävellessään paikasta toiseen, ja onko se enemmän vai vähemmän kuin jos saman matkan taittaisi autolla. Bull muuten vastasi mailiini ja hyväksyi laskelmani, kun kysyin osuivatko arviot energiatarpeesta ja kulutuksesta sinne päinkään. Kiitos tsempistä!

Suosittelen, että luet tuon edellisen blogin nyt tässä välissä ennen kuin jatkat eteenpäin, ellet ole sitä vielä lukenut. Tuohon blogiin pääset kätevästi tästä linkistä.

Kertauksena: kävely on kaikkein energiapihein etenemismuoto. Jos 140 kg lihasta ottaa enemmän vauhtia ja lähtee juoksemaan, tilanne on toinen, ja päästään autoilun lukemiin energiankulutuksessa per kilometri. Tähän kuitenkin vaikuttaa suuresti polttoaine, eli ruoka jota syöt.

Mutta miten voi arvioida eri ruokien "hyvyyttä" tai tehokkuutta? Onko kilo lasagnea energiapihia ruokaa vai ei? Ennen kaikkea: miksi tästä pitäisi kiinnostua? Miksi ruoan energiankulutuksella on mitään väliä? Valitsin kaksi syytä, joiden vuoksi kannattaa miettiä mitä syö.

Ensimmäinen syy on tietysti pelastaa maailma

Ruokien tehokkuus on tämän blogin aiheen kannalta kriittinen asia ja se jäi pois viime kirjoituksesta. Kiitos teille, jotka huomautitte tästä! Arvostan. Esittelin edellisessä blogissa taulukon siitä, kuinka paljon energiaa kilon ruoka-ainetta valmistaminen vaatii. Nauta vie paljon energiaa, kasvikset vievät vähemmän.

Ruoan-energia

Edellistä tärkemäpää itse asiassa on ruoan energiatehokkuus eli hyötysuhde. Kuvaaja kertoo eri ruoka-aineiden tuotantoon kuluvan energiamäärän (kWh) ja ihmisravinnoksi kelpaavan energian (kWh) suhteen. Maissin ja muiden kasvisten kohdalla "mahdoton" eli yli 100 prosentin hyötysuhde on mahdollinen, koska lukuun ei oteta mukaan auringosta tulevaa ilmaista energiaa.

Ruoan-energia-hyotysuhde

Laskin nämä arvot käyttäen lähteenä Oil Drum -blogia. Minusta siellä oli pieni virhe sian ja naudan hyötysuhteen laskemisessa. Alla saamani lukuarvot. Perusajatus kuitenkin säilyy. Lihan tuotanto on tehottomampaa kuin kasvisten tai maitotuotteiden.

 

Ruoka-aine Hyötysuhde
Maissi 105%
Maito 45%
Juusto 31%
Kananmuna 19%
Omena 15%
Kana 15%
Sika 4%
Nauta 4%

 

Meillä lihan vähentäminen on jonkin verran lisännyt juuston kulutusta. Kuvaajasta kuitenkin voidaan nähdä, että juuston tekemiseen vaadittava määrä energiaa suhteessa juustosta saatavaan energiaan on pienempi kuin lihalla.

Toisin sanoen juuston tuotanto on tehokkaampaa kuin lihan tuotanto. Tarvitaan siis hieman vähemmän peltoa ruokkimaan minut, jos syön enemmän juustoa ja vähemmän lihaa, vaikka juuston tekemisessä kuluukin paljon energiaa, kuten edellisessä blogissa todettiin. Tällä tavalla - erittäin pieneltä osin, mutta kuitenkin - se maailma pelastuu.

Otetaan esimerkki: Jos elät nyt pelkällä kananrinnalla ja raejuustolla, mutta et ole valtava ammattikehonrakentaja eli syöt keskimääräisesti tarvittavan 3 kWh per päivä (Mentulan noin 7 kWh sijaan), on ruoan tuotantoon tarvittava määrä energiaa noin 35 kWh per päivä. 

Entä jos siirryt kasvisruokaan niin, että ruoka koostuu kasviksista ja maitotuotteista, ja elät vain kahtena päivänä viikossa lihalla ja juustolla? Tämä on suunnilleen oma tavoitteeni. Tällainen ruokavalio kuluttaa ruoan tuotantovaiheessa enää keskimäärin kokoluokkaa 15 kWh per päivä!  

Toinen syy ylittää puoluerajat ja rikkoo ideologiset kahleet

Kuten voidaan nähdä, omilla valinnoilla pystyy vaikuttamaan siihen, kuinka paljon energiaa kuluttaa. Mutta entä jos ei vieläkään oikein nappaa? Tässä ainakin yksi puoluekannasta ja ideologiasta riippumaton syy: kyse on energian lisäksi rahasta. Kuten ystäväni ansiokkaasti huomautti, ruoka-aineiden hinnat korreloivat ruoan tuotannon kuluttaman energian kanssa. Suomeksi sanottuna liha on kalliimpaa kuin kasvis.

Yhdistin ruoka-aineiden hintatiedon ruoan energiasisältöön, ja tulokset ovat tässä. Pystyakseli kertoo arvion siitä, kuinka paljon yksi kWh energiaa maksaa sinulle mistäkin ruoka-aineesta hankittuna. Jos urheilet aktiivisesti, sinulla ei ehkä ole mahdollisuutta alkaa pienentämään syödyn ruan määrää tai energiantarvettasi. Voit kuitenkin valita mitä syöt.

Ruoan-energian-hinta

 

Paljonko ruoasta saamasi energia maksaa eri ruoka-aineilla?  
  kWh per kg EUR per kg EUR per kWh
Maissi 1,00 3,50 3,50
Papumuhennos 2,34 3,00 1,28
Makaroni (keitetty) 1,13 1,05 0,93
Maito 0,75 1,10 1,48
Juusto 4,67 14,02 3,00
Kananmuna 1,67 3,68 2,21
Omena 0,55 2,00 3,61
Kirjolohi 1,92 9,56 4,99
Kana (jauheliha) 1,71 8,00 4,68
Kana (fileepihvi) 1,47 14,00 9,54
Sika (possun fileepihvi) 1,23 8,20 6,67
Nauta (jauheliha) 2,65 10,20 3,85
Nauta (paisti) 1,29 16,74 12,98

 

Energia maksaa, ja sinä ja minä maksamme ruoantuotannon tehokkuudesta tai tehottomuudesta lähikaupan kassalla. Jos valitset syödä vain lihaa, maksat ikään kuin turhasta. Valitsemalla euroa per kilowattitunti -hintahaitarin alapäässä olevia tuotteita saat edullisemman ruokavalion menettämättä mitään, mitä ilman et tulisi toimeen.

 


Lähteet:

Elintarvikkeiden keskihintoja Tilastokeskuksen sivuilla:
http://www.stat.fi/tup/suoluk/

Ne mitä tilastokeskuksen sivuilta ei löytynyt (omena, maissi, kana, sika), katsoin hintaesimerkeiksi tuolta:
https://ruoka.citymarket.fi/

Elintarvikkeiden enrgiasisällöt:
http://www.fineli.fi/food

Ajatus ruoan hinnan ja energiatehokkuuden yhdistämisestä:
Matti Heikkilä 


 

Tekniikkanurkka

Paistaminen lisää kalan energiasisältöä
Ruoka-aineiden energiasisällöt vaihtelevat sen mukaan kuinka ne valmistetaan. Esimerkiksi paistettuna kalan energiasisältö on huomattavasti suurempi kuin arvo, jota tässä käytin. Hellan tai uunin kuumennus toisaalta vie jonkin verran sähköä, joten olisi itse asiassa mielenkiintoista selvittää, mitä ruoka-aineita kannattaa kypsentää ja mtä ei. Kun hehkutan keittolevyä 15 min että saat kalan paistettua, maksaako kulutettu sähkö itsensä takaisin lisääntyvänä energiansaantina vai ei? Tuloksesta riippumatta tällä luultavasti ei kuitenkaan ole juurikaan merkitystä.

Osittain kasvissyöntiin siirtyminen puolittaa ruoantuotannon energiankulutuksen
Laskin vain lihaa ja juustoa sisältäviä päiviä kaksi viikkoon á 35 kWh. Muut viisi päivää laskin kasvissyönnillä, joka kuluttaisi 2 kWh ruoan tuotannossa yhtä syötyä kWh kohden. Näin 3 kWh kulutuksella päivän ruokailut kuluttavat 6 kWh. 2 päivää 35 kWh + 5 päivää 6 kWh tekee yhteensä 100 kWh viikossa. Per päivä ruoantuotannon kulutus tällaisella ruokavaliolla on siis noin 14,3 kWh: alle puolet liha-raejuusto-dietin luvusta.