Visio vuodelle 2020

with Ei kommentteja

Olen vaihtanut duunia. Opettelen olemaan virkamies. Vientiteollisuuden reissulassesta ja palvelukehittäjästä kaupungin liituraitahousuihin vaihtaminen tuntui aluksi ajatuksena vähintäänkin hämmentävältä. On virastotyöaika, leimaan tuntini ja kulutan verorahoja sen sijaan että tuottaisin niitä. Näistä lähtökohdista maailmaa pelastamaan siis!

 

On tehtävä sitä, mikä on itselle merkityksellistä

Pintaa syvemmältä tarkasteltuna tämä oli ehdottomasti oikea siirto. Edellisessä työssä keskeisin motivaattori oli - teknologiainnostuksen lisäksi - rahan, työpaikkojen ja niitä seuraavan hyvinvoinnin tuominen Suomeen. Nykyisessä työssäni minulle keskeisin motivaattori on konkreettinen mahdollisuus vaikuttaa siihen, että suuret kaupungit pääsevät tavoitteisiinsa päästöjen vähentämisessä. Pääsin lähemmäksi sitä, minkä koen juuri nyt tärkeimmäksi. Jos haluat pohtia tätä lisää, kannattaa kuunnella meidän Valot päälle! -podcastin motivaatiojakso.

Kaupungeissa asuu puolet maailman ihmisistä, kaupungit kuluttavat kaksi kolmasosaa energiasta ja tuottavat 70 % maailman hiilidioksidipäästöistä. Suomessa kuudessa suurimmassa kaupungissa asuu joka kolmas suomalainen. Kaupunkien päästövähennysten konkreettisilla ratkaisuilla on siis suuri vaikutus paikallisesti sekä aivan käsittämättömän kokoinen kansainvälinen markkina, joka kasvaa.

Tässä uudessa duunissa vedän Energiaviisaat kaupungit -hanketta vuoden 2020 loppuun saakka. Silloin meillä on muun muassa simulaatiomalli kortteleista, jotka toimivat virtuaalivoimalaitoksina. Kaupunkien palvelukiinteistöissä on otettu käyttöön kaupungit hiilineutraaliustavoitteisiinsa vieviä ratkaisuja. Rakennuksien monipuolista ja osin reaaliaikaista dataa hyödynnetään niin käyttäjien, huoltohenkilökunnan kuin päättäjien tarpeisiin. Tehdään hienoja visualisointeja ja vaikutetaan siihen, että taloja ja tiloja käytetään viisaammin.

 

Alusta ja referenssit kansainväliselle kasvulle

Näin projektipäällikön näkökulmasta meillä on yksi kirkas tavoite: Nostaa projektin alueet kansainvälisesti kiinnostaviksi energiaratkaisujen esimerkkialueiksi. Tämä saattaa kuulostaa hötöltä, ja ilman syvällisempää suunnitelmaa se varmasti jääkin taas yhdeksi tähdenlennoksi ja EU-rahojen puhallukseksi. Ei kuitenkään hätää, sillä näin ei tule käymään. Meillä on loistava suunnitelma (linkki lataa pdf:n) ja ensimmäisten tapaamisten perusteella ei ole liikaa sanottu, että meillä on myös upeat tyypit sitä toteuttamassa.

Mitä tarkoittaa kansainvälisesti kiinnostava? Se tarkoittaa, että teemme jotain niin hyvin ja rohkeasti, että sillä on uutuusarvoa torikahviloiden ulkopuolellakin. Se tarkoittaa, että kansainväliset toimittajat, sijoittajat ja suurten kaupunkien päättäjät istuvat näissä meidän torikahviloissamme, maistelevat mustaa makkaraa, katselevat hiilineutraalia kaupunkia ja ihmettelevät, että perhana kyllä täällä vaan on saatu ihmeellisiä asioita aikaan. Mitenhän nämä ratkaisut saataisiin meille Guangzhouhun…?

Tampereella erityisesti Hiedanranta on juuri nyt aivan ainutkertainen mahdollisuus pohjustaa merkittävän kokoluokan hanke, joka toteutetaan puhtaalta pöydältä. Hiedanranta tulee olemaan 25 000 ihmisen koti. 10 000 työpaikkaa. Koko alue aiotaan tehdä niin, että se tuottaa enemmän kuin kuluttaa. Energianäkökulmasta tämä on järkälemäinen haaste -  liekö edes järkevää. Joka tapauksessa ilahduttavan tinkimätön tavoite päästöjen osalta on rakentaa kaupunginosa hiilineutraaliksi - kuten koko kaupunki 2030 mennessä. Helsingissä, Turussa, Oulussa sekä Espoossa ja Vantaalla on vastaavia tiukkoja tavoitteita ja esimerkiksi merkittävä määrä kiinteistöjä odottamassa ratkaisuja.

En nyt mene detaljeihin, mutta tässä meidän kuuden kaupungin yhteishankkeessa on tarpeita monipuolisesti erilaisten energiaratkaisujen kokeiluun. Kiinnostusta löytyy niin perinteisempien mittausten ja data-analyysien kuin reaaliaikaisten lohkoketju-tyyppisten high-tech-ratkaisujen konkretisoimiseen. Kaupunki tarjoaa alustan, yritykset ratkaisuja. Haetaan tilannetta, jossa kaikki voittavat ja kansainvälinen näkyvyys edesauttaa kehitettyjen ratkaisujen monistamista maailmalle.

 

Konkreettisia ja rohkeita avauksia

Kovia tavoitteita ei saavuteta tekemällä asiat samoin kuin ennen tai vain pyörittelemällä powerpointteja. Päästöt on saatava rajuun laskusuhdanteeseen kaikilla sektoreilla. Kuvainnollisesti: Pikkaisen vähäruokaisempaan dieselautoon vaihto ei nyt auta, vaan on muutettava polttoaine lähes hiilineutraaliksi. Fossiilisten polttaminen on isossa kuvassa vaihdettava hiiltä sitoviin ratkaisuihin.

Näpertely ei riitä. Ratkaisujen on oltava niin vaikuttavia, että niitä monistamalla hiilineutraalisuus on mahdollista saavuttaa. Vuonna 2020 kun projekti loppuu (ja työ jatkuu) haluan esitellä ylpeänä yhteistä tekemistämme maailmalle. Haluatko olla silloin mukana?