Seuraavien blogien teemat

with Ei kommentteja

Vuosi 2023 alkoi lupaavasti: Perheemme muutti uuteen vaimoni suunnittelemaan omakotitaloon, tytär jatkoi päiväkotielämää uudessa ryhmässä varsin tyytyväisen oloisena ja minä sain ensimmäiset väitöskirjaan liittyvät konferenssijulkaisut maailmalle.

Samaan aikaan ympärillä, jossain rinnakkaistodellisuudessa, jossa ei ole jiirisahoja, maalipurkkeja tai viimeistelynaulaimia, on riehunut myrsky. Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Energian hinnat ovat olleet pilvissä myös Suomessa. Korot ovat yhä nousussa. Viime kesänä nappaamani määräaikainen sähkösopimus on ollut henkisesti tärkeä vakuutus rakentamisen ajalle kun lämmittimiä on pitänyt huudattaa puolivalmiissa talossa. Juuri nyt olisi reilusti halvempaa olla pörssisähköasiakas. Maalämpöpumpun kompressori saapui kuukausia aikataulusta myöhässä mutta nyt se hyrrää teknisessä tilassa ja usko tulevaan alkaa palautua. Ukrainaan toivon samaa.

Ruuhkavuosien keskellä on ollut niukalti voimia kirjoittaa blogia. Viimeiseltä parilta vuodelta on kuitenkin kertynyt mukavasti materiaalia pureskeltavaksi myös julkisesti. Perustan tulevat tekstit väitöskirjatyön puitteissa tehtyyn tutkimukseen, Tampereen kaupungin leivissä työstämiini ajatuksiin kaupunkien roolista energiamurroksessa, sekä laskelmiini omakotitalon rakennuttajana.

Teemat:

  • Omakotitalon energiaratkaisun valinta
  • Omakotitalon budjetti ja talon hiilijalanjäljen ja -kädenjäljen laskenta
  • Kiinteistöjen ja laajemman energiajärjestelmän yhteistoiminta
  • Kaupunkienergiajärjestelmien sähköistyminen (sääntely ja poliittinen ohjaus)
  • Miten lämmitetään talot ja ladataan autot silloin kun ei tuule?

Laita viestiä, jos joku näistä kiinnostaa sinua erityisesti tai sinulla olisi tarkempi aihe josta haluaisit lukea. Erityisiä vaalianalyysejä en ajatellut tehdä vaan blogin fokukseni on pidemmän aikavälin ilmiöiden ihmettelyssä ja analyysissä.

Valoisampaa kevättalvea sinulle. Paremman ja kestävämmän maailman puolesta kampanjoiville eduskuntavaaliehdokkaille toivotan menestystä!

Tuomas

tumu ät tuomasvanhanen.fi

Ps. Lyhyt lisäinfo väitöstutkimuksestani löytyy Tampereen yliopiston sivuilta.

Pps. Osa-aikatyöni Tampereen kaupungilla liittyy tähän projektiin

Vielä: Jos tarvitset oivallista arkkitehtia esim. omaa talohankettasi varten, niin vaimon firma Bygge Arkkitehdit Oy vastaa kyselyihin mielellään.