Uusi, tuore, parempi

with Ei kommentteja

Photo-Anthony-Delanoix-Unsplash

Kävin kylässä. Vastaanotto oli lämmin. Kiitos tarjoiluista! Tein vierailua varten jotain uutta. Se on nähtävillä alla. Kerro mitä olet mieltä! Seuraavana tarina tarinan taustalta.

 

Energiakeskustelua on nykyisellään hankala ymmärtää, vaikka olisi alan ihminen. Miksi kaksi fiksua ihmistä voi olla samasta asiasta täysin eri mieltä?

Miksi me vauhkoamme tuulivoimasta tai ydinvoimasta? Miksi varmastikin Suomen parasta ajatteleva eduskunta haluaa sysätä rahaa erinäisiin energiahankkeisiin, kuten tuulivoiman syöttötariffiin, tai tukea turvetuotantoa ja risujen keräämistä metsistä? Vastauksia varten on ymmärrettävä muutama perusasia.

Höyrykoneesta ei vielä olla päästy pitkälle, mutta suunta on valittu

Pari sataa vuotta sitten alkoi teollinen vallankumous. Oikeastaan se lähti siitä, että keksittiin polttaa hiiltä kattilassa, ei vain kattilan alla. Höyrykone oli valtava mullistus: jo aiemmin ymmärretyn koskien voiman lisäksi saatiin käyttöön miljoonien vuosien aikana dinosauruksista, kasvikunnasta ja muista luomakunnan tuotteista puristettu polttoaine.

Perusteet on hyvä ymmärtää, jonka jälkeen voi mennä pidemmälle. Katso uusi, tuore ja parempi settini alta:

Vuosikymmenestä toiseen teollistuminen kasvatti vaurauden ennennäkemättömiin sfääreihin. Samalla kohti korkeuksia ampaisi energian kulutus.

Maailma vaurastuu yhä vaihdilla - ja energiankulutus kasvaa

Kaikki eivät ole vielä saaneet osaansa vauraudesta. Kiina, Intia, Afrikan eri vaiheissa kehittyvät valtiot ja esimerkiksi Etelä-Amerikka modernisoivat palveluitaan - nostavat tasoaan. Jokainen ihminen haluaa helpompaa elämää ja paremman huomisen.

Yhä edelleen hyvinvointi perustuu lähes täysin fossiilisiin polttoaineisiin. Näin ei kuitenkaan voi jatkua. Ilmaston lämpenemisestä aiheutuva sään ääri-ilmiöiden lisääntyminen, kuten kuivuus, koettelee laajoja alueita. Näitä vaikutuksia voidaan kuitenkin koettaa hillitä.

Älykäs energia

Nobel-palkinnonkin saanut Euroopan Unioni on kapteenin hattu päässään vääntämässä elintasolaivan ruoria kohti puhtaampia vesiä. Suomi jynssää kuuliaisena omaa osaansa kansilaudoituksesta.

Vaikka EU-miehistön kesken on eripuraa, on myös asioita, joista koko miehistö on yhtä mieltä. Yksi niistä on tarve älykkäille järjestelmille, jotka ohjaavat EU:n tuhanteen laivanmastoon pystyttämiään tuulipurjeita ja aurinkokeräimiä. Älykkäät sähköverkot ja yhteiset energiamarkkinat. Älykkään energiajärjestelmän protoja nousee kuin sieniä sateella.

Jokaisen sähkölaitteen, auton ja tuulimyllyn piipitys kaikuu pian internetin valtavissa pilvisaleissa. Valtava määrä dataa odottaa lapioijaansa. Samalla internetyhteys on yhä useammalla maailman ihmisellä saatavilla. Valtaosa näistä ihmisistä ottaa iloiten vastaan palvelun, joka helpottaa hänen elämäänsä. Digitalisaation mahdollisuudet ovat valtavat.

Miksi Facebook on rantautunut kaikille mantereille? Koska ihmiset ovat uteliaita, sosiaalisia laumaeläimiä. Millainen on energian Facebook, Whatsupp tai Über?

Etsitään yhdessä vastaukset suuriin ja pieniin kysymyksiin! Liity postituslistalle.

Tuoreiden blogien lisäksi saat työn alla olevan energian taskuoppaan heti kun se valmistuu!